Kırşehir Kaman Türk mü?
Günümüzde 41 köy, 10 belde ve 1.232 km2 yüzölçümüne sahip olan Kaman; 11. yüzyılda Türklerin ve İslamcıların gelmesiyle birlikte Oğuz boylarının bu bölgede yaşamaya başladığının, göçebe veya yerleşik hayatı tercih ettiğinin ve o tarihten bu yana bu Türkmen özünü sürdürdüklerinin sembolüdür.
Kırşehir’in hangi Türk boyu?
Bugün Kırşehir’de Oğuz boylarının Çepni, Bayındır, Buğduz (Büğdüz), Kargın, Yazır, Kınık, Avşar adlarının yanı sıra Oba, Oymak ve diğer Türkçe adlar da kasaba ve köy adı olarak korunmuştur.
Kırşehir Çiçekdağı hangi boydan?
1910 yılında ilçe unvanı kaldırılmış ve Kırdök köyü ilçe haline getirilerek buraya bağlanmıştır. Kırdök köyü, 19. yüzyılın ilk yarısında geldiği tahmin edilen Oğuzların Avşar boyundan Horasan Türkmen hanedanları tarafından kurulmuş bir yerleşim yeridir.
Kırşehir Akpınar hangi boydan gelir?
Rivayete göre Antalya bölgesinden göç ederek ilçemizin Tek Höyük mevkiine yerleşen Yörük oğulları, Yozgat bölgesinden göç ederek ilçemizin Eldelekli köylerine yerleşen İmamoğulları aşireti gibi birkaç tanınmış ailenin ticaret ve akrabalık ilişkilerinin gelişmesi sonucu bugünkü Akpınar mevkiine yerleşmişlerdir.
Kaman Kürtleri nereden gelmiştir?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Kaman adı nereden gelmiştir?
Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’den sonra kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.
Kırşehir hangi beylik?
Kırşehir ismi Hicri 295 yılında Şah Mehmet’in kuruluş belgesinde geçtiğinden ve Abbasiler döneminde ana karaya doğru yola çıkan orduda yer alan Karluklar Kırşehir’e yerleştiğinden bu tarihlerde Kırşehir isminin geçtiği varsayılmaktadır. Selçuklular döneminde Kırşehir ismiyle anılan bu il, bir ara Gülşehri olarak anılmıştır.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kırşehir’de kimler yaşamış?
Tarih. Kırşehir ve çevresinde yapılan araştırmalar, ilin tarihinin Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-2000) kadar uzandığını göstermektedir. Daha sonra Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgeye egemen olmuştur.
Kırşehir Çiçekdağı Türk mü?
Türk ve Müslüman nüfusun yoğun olduğu Çiçekdağı, çeşitli Türkmen aşiretlerinin ve bu aşiretlere mensup Abdalenlerin yaşadığı bir ilçedir.
Kırşehirlilere ne denir?
İşte Kırşehir (Gırşeer), ozanların ve pekmezcilerin şehri… Bildiğiniz gibi Kırşehir’in pekmezi meşhurdur. Bir gün Kırşehirli bir pekmezci Ankara’daki pazara gitmiş ve kısa sürede bütün ürünlerini satmış. Sonra ihtiyacı olan şeyleri almak için pazara gitmiş ve sonra başka bir satıcıdan pekmez almış.
Bayat boyu hangi illerde?
Anadolu’da Nevşehir (Kozaklı İlçesi), Hacıbektaş İlçesi’nin Büyükkışla Köyü (İğdelikışla Köyü ve Avanos İlçesi Kuyulukışla Köyü)’nde Bayat boyuna mensup aileler yaşamaktadır. Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Sivas, Kilis, Antep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşıyor.
Kırşehir hangi Türk boyundandır?
ÇEPNİ CYME Çiçekdağ’daki Çepni köyünün kurucusu… Kırşehir’de yaygın olarak yaşayan ABDAL’lar bu aşirete aittir. ABDAL BOYUSU: Ünlü şairler yetiştiren ve PİR SULTAN ABDAL’ın mensup olduğu aşiret. Birçok aşiret bu aşirete aittir.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Dodurga boyu nerede yaşamıştır?
16. yüzyılda Adana, Tarsus, Kırşehir, Yozgat, Kahramanmaraş, Kocaeli, Bolu, Osmancık (Çorum) ve Ankara’nın bazı yerlerinde olmak üzere Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Dodurga adı verilen kabileler vardı. Ulu Yörük ile Turhal bölgesindeki yedi kış kampı arasında bir başka kalabalık Dodurga topluluğu yaşıyordu.
Kırşehirde Kürt var mı?
1960, Kırşehir Kırşehir’in Kaman ve Çiçekdağı ilçelerinde yoğun bir Kürt nüfusu yaşıyor. Kırşehir’de onlarca Kürt köyü var. Halk şairi Neşet Ertaş Çiçekdağlıdır. Üzerini değiştirip Kürtçe türküler söyledi.
Kırşehir hangi mezheptir?
Kırşehir, 14. yüzyılda Anadolu’daki Sufi zanaatkar örgütü “Ahîlik”in en önemli merkezlerinden biri olması nedeniyle önemli ölçüde gelişti. Ünlü Ahî Evren Kırşehir’e yerleşti, Mevlevi Tarikatı gelişti ve büyük Sufi ve Türk şairi Âşık Paşa burada yaşadı.
Kırşehir Çiçekdağı Alevi mi?
Özellikle bugünkü Ermenistan sınırları içerisinde yer alan Çukursad bölgesinden bir Türkmen dervişi ve şair olan Miskin Abdal’ın şiirleri, onun Ehl-i Beyt’e olan sevgisini ve Şiiliğe olan eğilimini göstermektedir. Aynı şekilde Alevi-Bektaşi köklerinden etkilenen Çiçekdağı ve Kırşehir civarındaki Abdallar da Ehli Beyt’e büyük bir sevgi duymaktadırlar.
Kırşehir Kaman’ın neyi meşhur?
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Kaman cevizinin kalitesinin daha da iyileştirilmesi için araştırmalar yapılmıştır. Seçim çalışmaları sonucunda en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak adlandırılmıştır.