Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?
Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.
Teyze tanıklıktan çekinebilir mi?
Madde 48 Kişinin kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıktan kaçınması Kişinin kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıktan kaçınma hakkı da Anayasa’da yer almaktadır. “Hiç kimse kendisini veya yasal olarak belirlediği yakınlarını suçlayan bir ifade vermeye veya delil göstermeye zorlanamaz.”
Mahkemede tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?
Mahkeme, davet üzerine tüm tanıkların dinlenmesine karar verir. Mahkemede bir tanığın sorgulanmasından feragat talebi ancak diğer tarafın rızasıyla mümkündür ve diğer taraf rıza göstermezse tanığın sorgulanmasından feragat edilemez.
Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?
Tabipler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, nitelikleri nedeniyle hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.
Tanıklıktan çekinme hakkına kimler sahiptir?
“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Akraba tanıklık yapabilir mi?
Özellikle aile hukuku içeren davalarda akrabaların delil veremeyeceği yönünde yaygın bir yanlış anlama vardır. Aksine, akrabalar delil verebilir. Akrabaların ifadeleri diğer tanıklarla aynı şekilde değerlendirilmelidir.
Anne baba mahkemede şahit olabilir mi?
Boşanma davalarında, tarafların iddia ettiği olayları gözlemleyen herkes tanık olabilir (örneğin arkadaşlar, anne, baba, kardeşler, teyze, amca, komşu). Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu bazı kişilerin tanıklık yapmaktan kaçınabileceğini öngörmektedir. Bunlar: taraflardan birinin nişanlısı, 16.04.2024
Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?
CMK’nın 45. maddesine göre, ifade vermekten kaçınma hakkına sahip olanların yemin etmesinin istenip istenmemesi mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yemin etmekten kaçınarak ifade verebilir.
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Tanıklık edeceğiniz gün, ifade vermeden bunu mahkemeye sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yemini ettiyseniz, tanıklık etmemelisiniz.
Tanıklıktan çekilmek için ne yapmalı?
Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.
İhzara rağmen gelmeyen tanık dinlenir mi?
HUMK Madde 253: MADDE 253 – (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / md. 15) Usulüne göre çağrıldıkları halde mazeretsiz gelmeyen tanıklar zorla mahkeme huzuruna çıkarılır ve gelmemeleri sebebiyle doğan giderler, amme alacaklarının tahsil usulüne göre tahsil olunur.
Tanık duruşmaya gelmezse ne olur?
Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazereti olmaksızın gelmeyen tanık; zorla mahkemeye çıkarılır ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin cezasına çarptırılır.
Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?
(1) Aşağıdaki kişiler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar; b) Yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayacak yeterli akıl ve muhakeme yeteneğine sahip olmayanlar.
Tanık nasıl mazeret bildirir?
Bu mahkemeye hitaben dava numarasını belirten bir dilekçe yazmanız gerekir. Ancak, tüm mazeretlerin kabul edilmeyeceğini lütfen unutmayın. “Yapacak çok işim var”, “O gün erkek arkadaşımla buluşacağım”, “Mağazaya gelecek kimse yok” gibi ifadeler mazeret olarak kabul edilmez.
Mahkemede kimler tanıklık yapamaz?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlemesi yapılmıştır.
Tanıklıktan çekilmek için ne yapmalı?
Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.
HMK 248-249 maddesi nedir?
Madde metni MADDE 249 – Kamu görevlileri, meslek sırrını ilgilendiren davalarda, görevden ayrıldıktan sonra bile, bağlı bulundukları makamca kendilerine tanıklık yetkisi verilmedikçe tanık olarak dinlenemezler.
Cumhurbaşkanı tanıklıktan çekinebilir mi?
Ancak kanun, bu şekilde yapılan çağrıları çağrı cetveline eklenen sonuçlara bağlamaz. Kanunun özel hükmüne göre, Cumhurbaşkanı kendi takdirine bağlı olarak açıklama yapmaktan kaçınabilir veya açıklama yapmayı seçebilir.