Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?
Kamu davası, soruşturmayı yürüten savcının, bir suç işlendiğine dair makul şüphe olması temelinde başlattığı herhangi bir ceza davasıdır. Savcılık, kamu davası açma görevini kendisine vermiştir. Savcı, yetkili mahkemeye iddianameyi sunarak kamu davası açar.
Kamu davası açıldığını nasıl öğrenirim?
HAKKIMDA BİR DAVA AÇILDIĞINI NASIL ANLARIM? Hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenmenin iki yolu vardır. Birincisi e-devlet, ikincisi ise UYAP sistemidir. E-devlet sistemine şifreniz ve TC kimlik numaranızla giriş yaptıktan sonra “Dosyalarım” bölümünden hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz.
Kamu davası neye göre açılır?
Kamu davası nedir? Ceza muhakemesinin aşamalarından biri olan soruşturma evresinin tamamlanmasından sonra, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunması halinde, soruşturma sonunda kamu davası açılır. (CMK 170) Bu dava, asıl uyuşmazlığı çözen asıl davadır.
Her ceza davası kamu davası mıdır?
Bu davanın ne olduğu ve ne olmadığı hakkında kısa ve net bir bilgi vermek gerekirse, ceza yargılamasında kamu davası olarak gerçekleşen bir durumdur. Bu gibi durumlarda, savcılığın iddiasına göre suça dair yeterli delil varsa, açılan her davaya genellikle kamu davası denir.
Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?
Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel saldırı, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açıldı.
Kamu davasında tutuklama olur mu?
Kamu davasının duruşmasına katılmayan sanık tutuklanabilir. Ancak, şahsi davanın duruşmasına katılmayan sanık hakkında bu tedbir uygulanmaz.
Dava açıldığında mesaj gelir mi?
Bir kişiye karşı dava açılması veya icra takibi başlatılması halinde, UYAP bilgi sistemi ilgili kişiye hakkında açılan dava hakkında ücretsiz mesaj göndermektedir.
Adıma açılmış soruşturma var mı?
Adıma sunulan dosyaların içeriklerini nereden sorgulayabilirim? Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.
Adıma dava açılırsa ne zaman haberim olur?
Benim adıma dava açılırsa ne zaman bilgilendirileceğim? Sizin adınıza dava açıldığında, dava dilekçesini ve eklerini içeren bir bildirim adresinize gönderilecektir. Eğer orada olmazsanız, dilekçe ve ekleri ilçe katip ofisinize teslim edilecek ve süre sınırları işlemeye başlayacaktır.
Kamu davasında para cezası ne kadar?
(1) Para cezası, hükümlünün, beş günden az ve kanunda başka türlü hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün için belirlenen miktarla çarpılması suretiyle bulunacak miktarı Devlet Hazinesine ödemesinden ibarettir.
Kamu davası paraya çevrilebilir mi?
Savcılık Cezaları: Bazı suçlar hem hapis hem de para cezası ile sonuçlanabilir. Sadece hapis cezası olan medeni cezalar, bir yıldan azsa ve belirli diğer koşulları karşılıyorsa para cezasına çevrilebilir.
Kamu davası nasıl düşürülür?
Kamu davası nasıl reddedilir? Kamu davasının reddedildiği yedi durum vardır: kovuşturma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, davanın geri çekilmesi, uzlaşma, zamanaşımı, sanığın ölümü, genel af ve ön ödeme.
Hakaret suçu kamu davasına döner mi?
Hakaret kovuşturması ihbarı zorunlu bir suç olduğundan soruşturma, Cumhuriyet savcılığına ihbarın ulaşmasından sonra başlar. Soruşturma sonucunda yeterli suç şüphesi varsa Cumhuriyet savcılığı kovuşturma makamı olarak kamu davası açar.
Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?
Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verildikten sonra, uzlaşma şartlarının oluşmaması halinde kamu davası açılır. Uzlaşmaya varılması halinde, soruşturulan suçtan dolayı tazminat davası açılamaz; açılan davadan vazgeçilmiş sayılır.
Kamu davasında kimler olur?
Kamu davasına katılma Madde 237 – (1) Mağdurlar, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile mali sorumluluğu bulunanlar, hüküm verilinceye kadar ilk derece mahkemesinin her aşamasında şikâyette bulunmak suretiyle kamu davasına katılabilir.
Savcı her şikayete dava açar mı?
Savcılara ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi verilmiştir. Bireyler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli araştırma ve soruşturmaları yapar ve kamu adına cezai işlem başlatabilir.
Savcı ne zaman dava açar?
Savcı, iddianamede yer alan suç delillerinin suça ilişkin makul bir şüphe oluşturduğuna karar verdiğinde dava açılır. Savcı toplanan delillerin bir suçtan şüphelenmek için yeterli olmadığını düşünürse, kovuşturma açmamaya karar vermelidir. Bu durumda, kovuşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilir.
Savcı hangi davalara katılır?
Cumhuriyet savcısı; ihbar, şikâyet veya başka bir yolla hukuka aykırı bir durum tespit ettiğinde, konuyu kanun çerçevesinde soruşturan ve araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Cumhuriyet savcıları, şikâyet olmasa bile kanunen kamu şikâyetinin yapılmasının zorunlu olduğu hallerde araştırma ve soruşturma yapabilirler.
Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?
Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verildikten sonra, uzlaşma şartlarının oluşmaması halinde kamu davası açılır. Uzlaşmaya varılması halinde, soruşturulan suçtan dolayı tazminat davası açılamaz; açılan davadan vazgeçilmiş sayılır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Akciğer Hastalığı Röntgende Belli Olur Mu