Evin camı kırılırsa kim öder?
Genel olarak, kiracının neden olduğu herhangi bir hasar kiracının sorumluluğundadır. Ancak, kiracı ev sahibine derhal haber vermeli ve masrafların nasıl ele alınacağını bildirmelidir.
Apartmanda hidrofor arızasını kim öder?
“Arızanın onarımı ortak gider olduğundan kiracı ve ev sahibi kim olursa olsun, kat sakinleri tarafından karşılanır.”
Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Su sızıntısını kiracı mı öder ev sahibi mi?
Binanın çatısında hasar, su sızıntısı veya yapısal bir sorun nedeniyle tavanda sızıntı meydana gelirse, sorumluluk genellikle ev sahibine aittir. Ev sahibi, çatı onarımları veya su sızıntıları gibi binadaki sorunları gidermekten sorumludur.
Apartman kapısı tamiri kime aittir?
Apartman veya site yönetimi, ortak alanların tasarımı ve bakımı ile ilgili görevleri üstlenir. Bu bağlamda, apartman veya site kapı zili de dahil olmak üzere ortak alanlardaki arızaların onarımı ve bakımından sorumludurlar.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Bu maddeye göre, tüm daire sahipleri dairenin bakım, onarım ve ortak alanlarının masraflarını karşılamak zorundadır. Asansör de bu ortak alanlardan biridir ve bu nedenle zemin katta yaşayan sakinler de asansör masraflarına katkıda bulunmalıdır.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Bozulan kombiyi kiracı mı öder ev sahibi mi?
Bu nedenle, kiracının mülkü kullanması sırasında meydana gelen arızaları gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar sıhhi tesisat veya kombi gibi tesisatlarda meydana gelirse, onarım masraflarını mülk sahibi karşılayacaktır.
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Ev sahipleri boyalı evleri boyanmamış olarak kiracıdan geri alabilirler ve kiracıdan herhangi bir masraf talep edemezler.
Apartman iç boyasını kim öder?
Emlak yönetim şirketi bu masrafları kimin tahsil edeceğini belirlemeli ve kanun çerçevesinde buna göre tahsil etmelidir. Bahsettiğimiz kanunlara göre dış cephe boyama masrafları ev sahipleri tarafından karşılanmalıdır.
Klozet bozulursa kiracı mı öder ev sahibi mi?
Elbette kiracı öder. Her şeyin bir kullanım ömrü vardır. Bir şey bozulursa, ev sahibi öder.
Üst kattan gelen suyu kim yaptırır?
Bu dava, mülkün bulunduğu yerdeki hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Hakim, bilirkişi incelemesi yapılmasını ve su ıslahının uygulanmasını emredecektir. Sorumlu üst kat komşusu bu bedeli ödeyecektir. Hasara neden olan komşu, alt kat komşusunun evindeki boya, badana veya diğer hasarlardan da sorumlu olacaktır.
Apartman gider borusu tamiri kime ait?
Tıkalı giderlerden kim sorumludur? Bina hattının genel sorumluluğu tüm bina sakinlerine aittir. Tıkanıklık veya sızıntı binanın giderinde meydana gelirse ve yalnızca dairenizi etkilerse, sorumluluk tüm daire sakinlerine aittir.
Cam kırılmasını sigorta karşılar mı?
Ev eşyası sigortası cam ve aynaları kırılmaya karşı korur ve poliçenin kapsamı dahilindeki hasarı karşılar. Bu, sigorta poliçesine ve teminat kapsamına bağlı olarak değişebilir. Cam kırılmasını karşılamayan poliçeler için mevcut poliçeye ek cam kırılma sigortası eklenebilir.
Kiracı hangi giderleri ödemez?
Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı masraflar: Örneğin, mülk kullanılmasa bile, inşaat ücreti ve çevre vergisi gibi masraflar ortaya çıkar. Bu masraflar mülkün varlığından kaynaklandığı için, mülk sahibi tarafından karşılanmalıdır.
Ev sahibi kiradaki evini tamir edebilir mi?
6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 308. maddesine göre; kiracının kusurlu olmadığını ispat etmedikçe, kiracı, konutta yapılan onarım giderlerini karşılamakla yükümlüdür.
Kiracı eve yaptığı masrafları isteyebilir mi?
Kiracı, vekaletsiz faaliyet çerçevesinde kiralanan taşınmaz için yaptığı ve kiracı tarafından indirilemeyen ve sonradan ev sahibi tarafından üstlenilen yararlı ve zorunlu giderlerin giderlerini, 530 uncu maddeye göre talep edebilir.