Vitir namazı gece kılınır mı?
Cevap Metni. Allah’a hamd olsun. Müslümanın gece kıldığı son namazın Vitir namazı olması tavsiye edilmiştir. Peygamber’in (s.a.v.) bu emri bir farz, vacip veya bir zorunluluk değil, tavsiye edilen ve daha faziletlidir.
Peygamber efendimiz Vitir namazını ne zaman kılardı?
Vitir namazı, Allah’ın Birliği ve Benzersizliğini zihnimizde güçlendiren, pekiştiren ve pekiştiren bir gece namazıdır. Annemiz Hz. Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir: Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan gecelerinde dört rekat namaz kılardı.
Vitir namazı kılınmazsa günah olur mu?
Kendilerine sorulduğunda, “Vitir namazı müekked sünnettir.” diye cevap verdiler. Müminin buna uyması gerekir. Bir gün kılıp ertesi gün kılmayan kimse sorumlu tutulmaz. Ancak, sürekli kılınması tavsiye edilir; kılınmazsa günde iki kez kılınması caizdir.
Bir gecede iki vitir namazı kılınır mı?
“Gecenin başında vitir namazını kıldıktan sonra, eğer Allah Teala gecenin sonunda uykudan uyanmanı kolaylaştırırsa, ikişer rekât olmak üzere dilediğin kadar namaz kılabilirsin. Ancak tek rekât olmasın. Zira Peygamber (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Bir gecede iki rekât.”
Vitir namazı saat kaça kadar kılınabilir?
Bu farz namaz, yatsı namazından sonra sabah namazı vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Vitir namazını yatsı namazı ile sabah namazı arasında kılın.”
Gece kaçtan sonra yatsı namazı kılınmaz?
Faziletli vakit, vaktin başlangıcında kılmaktır. Nafile vakit, gecenin ilk üçte biridir. Ondan sonra, sabaha kadar olan vakit, mübah vakittir. Yatsı namazını bu vakitte kılmak mübah olmakla birlikte mekruhtur.
Peygamber efendimiz vitir namazında ne okurdu?
Hz. Aişe (r.a.)’nin rivayetine göre Peygamberimiz (s.a.v.) Vitir namazının üçüncü rekatında İhlas Suresi’ne ek olarak Felak ve Nas Surelerini de okurdu.
Hanefi mezhebine göre vitir namazı nasıl kılınır?
Hanefilere göre Vitir namazı üç rekattan oluşur ve sonunda selam verilir. Şafilere göre Vitir namazının en azı bir rekat, en fazlası ise on bir rekattır. Birden fazla rekat kılınacaksa önce iki rekat planlanır ve sonunda selam verilir. Daha sonra Vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selam verilir.
Önce vitir mi teheccüd mü?
Peygamber (s.a.s.)’in yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir süre yatsı namazını kıldığı, sonra vitir namazını kıldığı, daha sonra sabah namazı vakti girince de yine sabah namazını kıldığı rivayet edilmiştir (Buhari, el-Amelü fi’s-salat, 1 [1198]);
Kunut duası bilmeyen vitir namazında ne okur?
Bu duaları bilmeyenler ezberlemeye çalışır; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbena âtina” duasını okur veya üç kere “Allahümmeğfir li” demekle yetinir (bk. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/6-7; Bilmen, İlmihâl, 132, 158 ).
Peygamberimiz vitir namazını terk eder mi?
Vitir namazının sünnet olduğunu ileri süren âlimler, Hz. Peygamber’in bu namaza verdiği önemden dolayı bu namazın müekked sünnetlerin en kuvvetlisi veya en kuvvetlilerinden biri olduğu ve bu sebeple terk edilmemesi gerektiği hususunda ittifak etmişlerdir.
Yatsıdan sonra vitir kılmak şart mı?
Hanefilere göre vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan üç rekatlık farz bir namazdır.
Yatsı namazının kazası kalırsa vitir kılınır mı?
Vitir namazını kaza etmek için; “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım vitir namazını kılmaya” denilerek niyet edilebilir. Bir kimse daha önce kılamadığı gece namazlarını kaza ederse, vitir namazını kaza etmesi ve aynı zamanda farz namazlarını da kaza etmesi gerekir.
Vitir namazının 3. rekatında ne okunur?
Hanefîlere göre vitir namazının üçüncü rekâtında kunut kılınması farzdır. Kunutla tekbir getirilerek, kunut duası olarak bilinen “Allahümme innâ Neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me’âni) ‘l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, II, 442).
Yatsı namazında vitir namazı kılınmak zorunda mı?
Vitir namazı farz mıdır? Hanefilere göre vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan üç rekatlık farz bir namazdır. Diğer mezheplere göre vitir kılmak sünnettir (İbn Kudame, el-Muğni, II, 591-594).
Yatsı namazında Vitir namazını kılmazsa olur mu?
Ancak uyanıp uyanmayacağından endişe eden bir kimse için, uyumadan önce vitir namazını kılmak uygun olur. Kılınamayan vitir namazını daha sonra kaza etmek vaciptir (İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 1/426). Diğer mezheplere göre ise vitir namazını kılmak sünnettir (İbn Kudame, el-Muğnî, 2/117).
Yatsı namazını gece kılmak günah mı?
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in yatsı namazını çoğunlukla fecrin doğuşundan gecenin üçte birine kadar kıldığı, çoğu zaman ancak ondan sonraya, bazen gece yarısına kadar, istisnai olarak da gecenin büyük bir kısmına kadar ertelediği söylenebilir.
Vitir namazının kazası olur mu?
Beş vakit namazın vaktinde kılınmayan farzları ile vitir namazı kazaya kalmış olur. Kılınmayan sünnetler, vakit çıktıktan sonra kaza edilmez. Ancak, vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı gün bitmeden kaza edilirse sünnetiyle birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/65).
Teheccüd namazı saat kaçta kılınır?
Sabah imsak vaktine kadar kılınabilir. Sahih Müslim’de Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste Peygamberimiz (s.a.v.) teheccüd namazının en faziletli vakti hakkında şöyle buyurmuştur: “Farz namazından sonra en faziletli namaz gece namazıdır.