İçeriğe geç

Bayburt Aydıntepe Ne Zaman Ilçe Oldu

Bayburt ne zaman ilçe oldu?

1927 yılına kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlandı.

Aydıntepe ilçe mi?

Bayburt ilinin iki ilçesinden biri olan Aydıntepe, 40 derece 24 dakika kuzey enlemi ve 40 derece 10 dakika doğu boylamında yer almakta olup, doğu ve güneyinde şehir merkezi, kuzeyinde Trabzon, batısında ise Gümüşhane illeriyle çevrilidir.

Bayburt Aydıntepe’nin kaç köyü var?

İlçe 23 köy ve 4 mahalleden oluşmaktadır.

Aydıntepe Kalesi ne zaman yapıldı?

BAYBURT’ta, 3 bin yıllık geçmişe sahip, erken Hıristiyanlık döneminde kullanılan “Aydıntepe Yeraltı Şehri”ni bu yılın ilk 8 ayında 50 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Bayburt’un eski adı nedir?

Kentin bugünkü adı Ortaçağ Ermeni kaynaklarında; Payberd, Bizans kaynaklarında; Payper, Baberd, Paypert olarak geçmektedir. XII. yüzyılın sonlarında bu bölgeyi gezen Marco Polo’nun seyahatnamesinde; Painpurth, Baiburt olarak geçmektedir.

Bayburtlular hangi Türk boyundan?

Çoruh Nehri kıyısında bulunan şehrin tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Şehir Azziler tarafından kurulmuş ve M.Ö. 770-665 yılları arasında Kimmerler ve İskitler tarafından istila edilmiştir. İskitlerin (Saka Türkleri) egemenliğine giren Bayburt, 2500 yıllık bir Türk şehri olarak tanımlanabilir.

Aydıntepe ne zaman ilçe oldu?

Belediye teşkilatı 1957 yılında kurulmuş ve Aydıntepe adını almıştır. 1987 yılında ilçe olan Aydıntepe, önce Gümüşhane iline, 1989 yılında ise il olan Bayburt iline bağlanmıştır.

Aydıntepe Mahallesi hangi ilçeye bağlıdır?

İstanbul ili Tuzla ilçesi Aydınlı (Aydıntepe) mahallesinde 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi hükümlerine göre hazırlanan imar uygulamasına ilişkin durdurma raporu29 Eylül 2022

Bayburt Aydıntepe Belediye Başkanı kim oldu?

Haşim ŞentürkAydıntepe / Belediye Başkanı

Bayburt’ta Alevi köyü var mı?

Bayburt merkeze bağlı Demirışık, Altıntepe, Kalecik, Kıratlı, Yaylalar ve Yeniköy gibi başka Alevi köyleri de bulunmaktadır. Ayrıca Bayburt’un Demirözü ilçesinde Damlıca, Yakupabdal, Yukarı Dikmetaş, Doğanaslan, Gelengeç ve Gülalihayık adlı Alevi köyleri bulunmaktadır.

Bayburt’un en büyük köyü neresi?

Koçbayır, BayburtKoçbayırLandTürkeiProvinzBayburtBezirkZentrumGeografische RegionSchwarzmeerregion11 weitere Zeilen

Bayburt Aydıntepe’nin rakımı kaçtır?

1.

Halep Kalesi kimin?

Bu özelliğinden dolayı tarihin her döneminde önemini koruyan Halep, 1086 yılında büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah döneminde Selçuklu egemenliğine girmiştir. Kısa süreli Selçuklu egemenliği Halep’te her bakımdan Türk-İslam kültürünü oluşturmuştur.

Harmantepe Kalesi ne amaçla yapılmıştır?

Adapazarı Harmantepe Köyü’nün kuzeyinde Bizans’ın doğu sınırını korumak amacıyla XI. veya XIII. yüzyılda Sakarya Nehri’nin batı yakasında karakol ve gözetleme kulesi olarak hizmet veren savunma yapılarından biridir.

Yumurtalık Kalesi ne zaman yapıldı?

1536 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Ayas Surları ve Kalesi; Orta Çağ’da inşa edilen ve 7. ve 10. yüzyıllar arasında Araplar ve Bizanslılarla yapılan savaşta tamamen yıkılan kent, 11. yüzyıldan bu yana Ayas ismiyle piskoposluk merkezi olmuştur.

Bayburt Gümüşhane’den ne zaman ayrıldı?

1989 yılında il statüsü kazanan Bayburt, Gümüşhane’den ayrıldı. 1990 yılında Köse ve Kürtün bucakları 3644 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuştu. Böylece Gümüşhane’nin ilçe sayısı merkez ilçe dahil altıya (6) ulaştı. Gümüşhane İli, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iç illerinden biridir.

Bayburt köy isimleri ne zaman değişti?

1978 yılında Gümüşhane’nin sorumluluğunda toplanan komisyon üyeleri, Bayburt’a bağlı Kürt, Ermeni ve Arap kökenli birçok köy ismini, bölücülük yaratacağı düşüncesiyle değiştirmiş, ancak daha sonra bu isimlerin çoğunun Türkçe olduğu ortaya çıkmıştır.

Erzurum eskiden nereye bağlıydı?

Bu nedenle Bayburt, Paşa Sancağı olarak Erzurum vilayetinin ana idari merkezi oldu. Kaynaklara göre bu hükümet 13 yıl, yaklaşık 1548’e kadar sürdü. Bu nedenle Erzurum bu dönemde Bayburt’tan yönetildi. Bu, Erzurum’un Bayburt ile bağlantısının tarihidir.

Bayburt’un neyi meşhur?

Coğrafi işaretli tescilli ürünlerimiz; Bayburt Taşı, Bayburt Ehramı, İçli Köfte, Kokoç Çorbası, Bayburt Balı, Bayburt Kete, Süt Böreği, Aydıntepe Şeker Fasulyesi, Lahana Turşusu, Kara Pancar Yemeği, Kavut Çorbası, Yalancı Dolma olup Ziron’da yöresel ürünler olarak gösterilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Şahinbey Escort