Arapgir’in neyi meşhur?
Arapgir aslında üzümleriyle ünlüdür. Hasat mevsimi Ağustos ayının sonudur. Bu tarihlerde ziyaret ederseniz, Arapgir size çok güzel anılar bırakacaktır.
Arapgir Alevi mi?
Arapgir-Kemaliye hattına geldiğinizde mutlaka aracınız olması gerekiyor. Bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle yerleşim yerleri birbirinden ayrılmış durumda. İlçeye 15 km uzaklıktaki bu Alevi köyü, orijinal yapısını kaybetmemiş olması nedeniyle görülmeye değer yerlerden biri.
Malatya Arapgir hangi Türk boyu?
Arapgir’in eski adı Daskuza’dır. Daskuza (Arapgir) çevresindeki en eski yerleşim yerlerinden biridir ve Malatya ili kadar eski sayılabilir. Arapgir’in ilk sakinleri Muşkilerdir.
Arapgir’de ne yenir?
Arapgir’de ne yenir sorusunun cevabı tandır kebabıdır. Bu kebap evde değil, pazarda yapılır. Bu geleneğin kökleri Selçuklu dönemine kadar uzanır. Hatta yörede bu kebap hakkında bir söz bile vardır: “Yiyen şişman, yemeyen pişmandır.”
Arapgirden ne alınır?
Arapgir’de ne satın alınır: Üzümler şarap ve pekmez yapımında kullanılır ve ilkbaharda bağlarda ilk asma yaprakları toplanır, kaynatılır, tuzlanır ve turşu yapılır. Yapraklar Arapgir’in lezzetli dolmaları için bu şekilde saklanır.
Arapgirde ne yetişir?
Ayrıca ilçemizde sumak, kapari, kekik, salep, böğürtlen (zerdaçal) ve daha birçok endemik bitki türü serbestçe yetişmektedir.
Arapgirin adı neden Arapgir?
Arapgir’in Çubuk adlı bir komutan tarafından esir alındığı ve etrafının iki komutan tarafından sarıldığı, komutanlardan birinin adının Cihangir, diğerinin adının Arap Mehmet olduğu, Cihangir’in şehit edildiği ve başkomutanının “Arap Gir” emrini verdiği ve şehrin isminin o günden sonra Arapgir olarak kaldığı rivayet edilmektedir.
Malatya Arapgir kaç?
Malatya Arapgir Merkez arası mesafe yaklaşık 120 kilometredir. Malatya Arapgir Merkez arası süre yaklaşık 1 saat 30 dakikadır. Malatya Arapgir minibüsleri haftanın 7 günü çalışmaktadır.
Arapgir eskiden nereye bağlıydı?
Arapgir, Doğu Roma ile bağlantılı bir şehirdir. Bu dönem barış ve huzur içinde geçmiştir. Arapgir’de dokumacılığın gelişmesinin de bu barış döneminde başlamış olması mümkündür. 611’de başlayıp 628’de sona eren Pers-Bizans savaşları sırasında Anadolu ve Suriye İranlıların eline geçmiştir.
Arapgir en soğuk kaç derece?
Arapgir bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık, kışlar ise dondurucu, karlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklıklar genellikle -6°C ile 33°C arasında değişir, nadiren -13°C’nin altına ve 36°C’nin üzerine çıkar.
Arapgir nereye yakın?
Arapgir ilçesi, doğuda Elazığ, batıda Sivas ili Divriği, kuzeyde Malatya ili Arguvan, kuzeyde Erzincan ili Kemaliye, güneyde ise Elazığ ili Baskil ve Keban ilçeleriyle çevrilidir.
Arapgir nüfusu kaç?
Malatya ili Arapgir ilçesine bağlı 2023 ilçesinin toplam nüfusu 10641’dir. MALATYA ili ARAPGİR ilçesinin toplam erkek nüfusu 5513, Malatya ili Arapgir ilçesinin toplam kadın nüfusu ise 5128’dir.
Malatya Arapgir neyi meşhur?
Arapgir asma yaprağı ve yağlı etten yapılan dürümün yöresel adı dolamadır. Düğünlerde kızın damat evine gönderdiği gelin helvası mutlaka denenmesi gereken yöresel bir tatlıdır.
Arapgir depremden etkilendi mi?
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Arapgir’de ekipler hasar gören evlerde incelemelerde bulundu.
Arapgir Katedrali nerede?
Arapgir KatedraliGenel bilgilerTürBugün: Harabe, başlangıçta katedral olarak inşa edilmiş.KonumArapgirKoordinatlar39°02′36″K 38°29′00″EYakip et12495 satır daha