İçeriğe geç

Bilfarz Ne Demek Osmanlıca

Bilittifak ne demek Osmanlıca?

(ﺑﺎﻻﺗّﻔﺎﻕ) sıf. (Ar. harp-i cer bi-, harp-i târif el- ve ittifāḳ ile bi’l-ittifāḳ) İttifak yoluyla, birlikte, birleşmiş, anlaşmaya vararak: Fransa ile ittifak ilan ettikleri savaşta, İtalyanlar ancak meydan muharebesine girebildiler (Nâmık Kemal).

Eski Türkçede sevgili ne demek?

erkek veya kadın sevgili, sevgili, sevilen, sevilen, sevilen.

Fisebilillah ne demek Osmanlıca?

Ayette, zekatın verildiği yedinci grup için fi sebilillah terimi zikredilmektedir. Kelimenin tam anlamıyla “Allah yolunda” anlamına gelen fi sebilillah teriminin, biri dar, biri geniş olmak üzere iki anlamı vardır: 1. Her türlü iyiliği, Yüce Allah’ın rızasına uygun olarak ve O’na yakınlaşma amacıyla yapan kimse.

Lebriz ne demek Osmanlıca?

(ﻟﺒﺮﻳﺰ) sıf. (per. leb “dudak, kenar” ve riz “pullar” ve leb-riz “kenardan atmak”) Taşacak kadar dolmuştu, ağzına kadar doluydu: Daha önce ne olduğunu veya ne olduğunu bilmiyorum / Lebrîz’di, neyin doldurduğunu bilmiyorum (Şeyh Gālib). Uzun süre elinde tut (Muallim Nâci).

Tevellüt Osmanlıca ne demek?

Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “v-l-t” kökünden türemiştir. “Vücud” kelimesiyle aynı kökten gelir ve “doğum, doğma” anlamına gelir. Türkçede Tevellüt, bir varlığın doğumunu veya doğum anını ifade eder.

Tebeyyün Osmanlıca ne demek?

ortaya çıkmak, anlaşılmak.

Osmanlıca aşkım ne demek?

Bedia🌙 | Osmanlı Türkçesinde “Sevgilim” demiyorlar. Bunun yerine “Saadet-i Seniyyem” diyorlar. Anlamı “Çok önemli, kıymetli, yüce”.

Eski Osmanlıca aşk ne demek?

Osmanlı Türkçesi’ndeki عشق‎ kelimesinden gelir, bu kelime de Arapça عَشْق‎ (ʿaşḳ) kelimesinden türemiştir.

Eski Türkçede aşık ne demek?

Türk-Moğol dilinde ilaç, ağız, dişilik ve işaret anlamına gelen (Am/Em/İm) kökünden türeyen Amramak/Emremek/İmremek fiili aşık olmak anlamına gelir ve Emre sözcüğü sevgili anlamına gelir. Amrağ/Amra/Emre dönüşümüne uğramıştır.

Mevad ne demek?

Her şeyin özü ve esası.

Fiy sebilillah ne demek?

İslami terminolojide “fi sebilillah” ifadesi öncelikle cihat ve Allah yolunda savaşanları ifade eder. Aslında bu ifade, anlam olarak pek çok hayır işini kapsar.

Dest olmak ne demek?

başarmak, almak.

Elkab ne demek Osmanlıca?

Osmanlı belgelerinde muhatabın sıfatlarının sıralandığı hitap cümlesi için kullanılan terim. Bir kimseye gerçek adına ek olarak sonradan verilen ikinci isim; Fahri rütbe; Halife ve padişahların egemenlik işareti. Bir kimseyi temsil ettiği mevki veya görevle ilgili olarak belirtmek için kullanılan isim veya sıfat, egemenlik işareti.

Zıll Osmanlıca ne demek?

(ﻇﻠﻴﻞ) sıf. (Ar. ẓalāle ẓalіl “gölgeli olmak” kökünden) Gölgeli: “Zıll-i zalil: çok koyu gölge.”

Lüzum ne demek Osmanlıca?

Kökeni: “Gereklilik” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “لُزُوم” (luzum) kelimesi gereklilik veya ihtiyaç anlamına gelir.

Bayat Osmanlıca ne demek?

“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. Bayat, bayat, tazeliğini yitirmiş demektir ve sıklıkla yanlışlıkla Bayat veya devlet olarak telaffuz edilir.

Bebek Osmanlıca ne demek?

Osmanlı Türkçesi ببك‎ (bebek).

Osmanlıca onaylamak ne demek?

قيدصت (doğrulama, onaylama), eğilim: ليامت (eğim, eğim).

Fünun ne demek Osmanlıca?

Darülfünun (Osmanlı: دار الفنون), Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (bilimler) kelimelerinden türemiş olup “üniversite” anlamında kullanılan bir kelimedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Şahinbey Escort