Elazığ kökeni nereden gelir?
Etimoloji. Elazığ ili, MÖ 4000 yılında kurulan ovadaki Harput şehrinin devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput olarak anılmıştır. Harput’taki en önemli savaşın Malazgirt Savaşı olduğu şüphesizdir, çünkü Harput Türk yurdu haline gelmiş ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun hakimiyeti Anadolu’ya kaymıştır.
Elazığ hangi soydan gelir?
4000 yıllık tarihi 2000 yılına dayanan Elazığ’ın ilk yerleşim alanıdır. Tarihi kaynaklarda Harput’a yerleşen ilk halkın “Hurriler” olduğu belirtilmektedir. Kökeni genellikle Asya olarak kabul edilen Hurrilerin, bölgeye yerleşen Hititler ve Asurlularla temas halinde olduğu bilinmektedir.
Elazığ doğuda mı?
Elazığ İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneybatısında, Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. 9153 km2’lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %0,12’sini oluşturmaktadır.
Elazığ halkına ne denir?
“Gakgoş” veya “gakgo” Elazığlılara hitap etmek için halk arasında kullanılır; Elazığ lehçesinde “kardeş” ve “ağabey” anlamına gelir. Orijinal “garındaş” kelimesi zamanla değişerek “gakgo” haline geldi ve günümüzdeki kullanım biçimi “gakgoş”tur.
Elazığ hangi yöreye aittir?
Elazığ (İl)ElazığÜlkeTürkiyeBölgeDoğu Anadolu BölgesiAlt idari birimlerListeyi genişletYönetim18 satır daha
Elazığ hangi Türk boyundan gelir?
Tarihi belgelere göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur ve Arapgirli aşiretleri yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu’daki karışıklıklardan etkilenen Orta Anadolu’da yaşayan bazı Türk aşiretleri de burayı yurt edinmişlerdir.
Elazığ milliyetçi mi?
Elazığ kadim ve tarihi bir şehirdir. Kimliği ve kişiliği olan milliyetçi, muhafazakar bir şehirdir, Anadolu’nun kalesidir. Elazığ birçok alanda sıçrama ve büyüme noktasıdır.
Elazığ’ın lakabı nedir?
Elazığlılara halk arasında “gakgoş” veya “gakgo” hitap şekli olarak kullanılır; Elazığ lehçesinde “kardeş” ve “ağabey” anlamına gelir. Tarih ve medeniyetin, binlerce yıllık kültürel birikimle harmanlandığı kadim kent Elazığ, Yukarı Fırat bölgesinde yer almaktadır.
Elazığ’da ne kadar Kürt var?
Elazığ’da en çok konuşulan dil Türkçe’dir. İkinci sırada Kürtçe yer almaktadır. Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.
Elazığ’ı kim fethetti?
Dulkadiroğulları döneminden sonra Harput, 1465 yılında Uzun Hasan tarafından ele geçirilmiş ve yaklaşık 40 yıl Akkoyunlular’ın egemenliğinde kalmıştır. Akkoyunlular döneminden sonra Harput, 1507 yılında Şah İsmail’in yönetimine girmiştir. 1516 yılında Çaldıran Muharebesi’nden sonra Osmanlı ordusu tarafından fethedilmiştir.
Elazığ’da neyi meşhur?
Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.
Elazığ’ın en büyük ilçesi neresi?
Nüfusu en fazla olan ilçeler Merkez, Kovancılar ve Karakoçan’dır. Alanı en büyük olan ilçe Merkez, nüfusu ve alanı en küçük olan ilçe ise Ağır’dır. Elazığ’ın ilçe sayısı 11, belediye sayısı 26 ve köy sayısı 546’dır.
Elazığ şivesi nereden gelir?
Elazığ lehçesi (veya Harput lehçesi) Türkiye’nin doğu grubu Türkiye lehçelerine aittir. Kullanılan kelimeler ve telaffuzlar, günümüz Elazığ ilinin sınırları içinde yer alan tarihi Harput’a dayanmaktadır.
Elazığ hangi mezheptir?
Şafii mezhebine mensup olmasına rağmen mezhepler hakkında geniş bilgiye sahipti.
Elazığ neden önemli?
Dünün kalesi, mektep ve medreseleriyle ünlü Harput, camileri, hanları, hamamları, çarşıları, âlimleri ve sanatkârlarıyla zamanla aynı özellikleri geliştirerek bugün önemli bir merkez haline gelen Elazığ’ı yaratmıştır.
Elazığ Harput Türk mü?
Çubukoğulları ve onlarla birlikte gelen Türkmenlerin Harput halkının ataları olduğuna şüphe yoktur. Türkler Harput’u fethedene kadar sadece müstahkem bir kale olarak kalan bu yer, Türklerle birlikte büyüyen bir şehir haline gelmiştir.
Elazığ’da hangi medeniyetler yaşamıştır?
ELAZIĞ TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİ DÖNEMLER Harput’ta şu medeniyetler hüküm sürmüştür: Hurriler (M.Ö. 20. yüzyıl), Hititler (M.Ö. 14-13. yüzyıl), Urartular (M.Ö. 9. yüzyıl), Romalılar (M.Ö. 8. yüzyıl), Bizanslılar (MS 10-11. yüzyıl), Azerbaycan Türkleri (MS 11. yüzyıl), Araplar (MS)
Elazığ milliyetçi mi?
Elazığ kadim ve tarihi bir şehirdir. Kimliği ve kişiliği olan milliyetçi, muhafazakar bir şehirdir, Anadolu’nun kalesidir. Elazığ birçok alanda sıçrama ve büyüme noktasıdır.
Elazığ nüfusu Kürt mü?
Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.